Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Dublin

Dublin hasznos tippek

Dublin, Írország, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Dublin, Írország, Hasznos tippek

Éghajlat
Dublin éghajlata mérsékelt, nagyobb hőingadozások nélkül, a Golf-áramlatnak köszönhetően. Az Ír-tenger felől érkező szelek miatt az időjárás kiszámíthatatlan, egyik pillanatról a másikra a napos idő esősre változhat. Dublinban esik a legkevesebb eső, a havazás ritka. 

Időeltolódás
Az ország időzónája a greenwich-i középidő, tehát Magyarországhoz képest egy órával korábban van. 

Nagykövetség
2 Fitzwilliam Place Dublin 2
Tel.: 00 353 1 661 29 02
e-mail: hungarian.embassy@eircom.net
http://www.mfa.gov.hu/emb/dublin

Információ
Az Ír Idegenforgalmi Hivatal címe: Baggot Street Bridge, Dublin 2
A Dublini Turistaközpont címe: Suffolk Street, Dublin 2
A központ számos szolgáltatást nyújt, pl. pénzváltás, autókölcsönzés, ajándékbolt, közlekedési információ. 

Egészség
Az EU-állampolgárok ugyanarra az orvosi ellátásra jogosultak, mint az írek. Utazás előtt váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, így ingyenesen vehetjük igénybe az orvosi ellátást. Teljes körű biztosítást külön egészségügyi és utazási biztosítás megkötésével érhetünk el. 

Pénz
Írországban a hivatalos pénznem az euró. A legkedvezőbb átváltási árfolyamokat a bankokban, postahivatalokban és pénzváltóknál találjuk. 
A hitelkártyát a legtöbb szállodában, étteremben, benzinkútnál és nagyobb üzletekben elfogadják. Az utazási csekket a legtöbb bankban és utazási irodában beváltják. A bankok általában 10-16 óráig vannak nyitva hétfőtől péntekig.

Elektromosság
Írország elektromos hálózata 220 V-os, 50 Hz-es. A legtöbb helyen az európai és amerikai csatlakozók is megtalálhatók. 

Internet
Internetkávézót szinte minden sarkon találunk és szinte éjjel-nappal nyitva tartanak. 
Cybersearch
Crow Street, Temple Bar
Tel.: 01 679 7607

Telefon
Írország hívószáma 353. Ha az országon belülről telefonálunk a fővárosba, a körzetszám 01. A szállodákból, nyilvános telefonfülkékből közvetlenül lehet hazatelefonálni. Ha a fővároson belül telefonálunk, csak a hétjegyű számot kell tárcsázni. 

Posta
A posták hétköznap 9:00 - 17:30-ig vannak nyitva, szombaton 9:00 - 13:00 óráig. A dublini repülőtéren is van postahivatal, valamint jó elhelyezkedésű a Grafton Streetről nyíló South Anne Streeten található posta. Dublin központi postahivatala a O’Connell Streeten található. Hétfőtől szombatig 8:00 - 20:00 óráig tart nyitva. A legtöbb postahivatalban van pénzváltási és utazásicsekk-beváltási lehetőség. 

Borravaló
A szállodai számla általában tartalmazza a szervízdíjat. Ha a számla az étteremben is tartalmazza a felszolgálási díjat, nem kötelező borravalót adni. Taxisofőröknek 10% borravalót szokás adni.

Közbiztonság
Dublinban az erőszakos utcai bűncselekmények száma ritka. Értékeinket hagyjuk a szálloda széfjében, táskánkat keresztben a vállunkon hordjuk. Zsúfolt helyeken figyeljünk a zsebtolvajokra. Késő esti órákban ne járjunk elhagyatott helyeken.
Ha mégis rablás áldozatai lennénk, jelentsük a hotel recepcióján és a legközelebbi rendőrségen. 

Vám
Mivel Magyarország és Írország is tagja az Európai Uniónak, szabad az áruk mozgása a tagállamok között. Az utazás során magáncélra vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk behozatala nincs korlátozva. 

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!