Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Dublin Castle

Dublin Castle

Írország, Dublin

A Dublin Castle-t a történelem során többször átépítették. A jelenlegi épületegyüttesnek csak egy kis része őrzi az eredeti, 1204-ben épült normann épület nyomait.

Tovább olvasom

St. Patrick’s Cathedral

St. Patrick’s Cathedral

Írország, Dublin

A Szent Patrik-katedrális Dublin legrégebbi keresztény kegyhelye. Szent Patrikot állítólag itt keresztelték meg, tehát már 450-ben templom állt ezen a helyen.

Tovább olvasom

Temple Bar

Temple Bar

Írország, Dublin

A városnak ez a része egykor lepusztult és elhanyagolt volt, ma viszont ez az egyik legfelkapottabb szórakozónegyed, ahol éjszakai bárok és egyéb kikapcsolódási lehetőségek várják a vendégeket.

Tovább olvasom

James Joyce Centre

James Joyce Centre

Írország, Dublin

Egy 18. századi, György korabeli házban található a James Joyce Központ. Az 1784 óta működő múzeum egyben kulturális központ is.

Tovább olvasom

Four Courts

Four Courts

Írország, Dublin

Az épületet James Gandon tervezte 1785-ben. Csodálatos korinthoszi oszlopaival, szobraival oszlopos kupolatornyával az épület lenyűgöző látványt nyújt.

Tovább olvasom

Milyen város Dublin?

Dublin lüktető, folyamatosan változó város. Éjszakánként szórakozni vágyó emberek lepik el az utcákat. Dublin 1000 éves történelme mindenütt tetten érhető, a Merrion tér híres házaitól kezdve a Központi Posta épületéig. A történelmi viharokat követően kialakult jóléti társadalomban olyan új ír művészeti és zenei kultúra született, amelyet érdemes megismerni.

A Temple Bar negyedben sétálva az ideutazót megérinti az ír történelem hangulata, a kelta tündérek és más legendák világa.

A jólét lehetővé tette az írek számára, hogy ügyeljenek a történelmi emlékek megőrzésére is, így Dublin bővelkedik a látnivalókban. A látogató megcsodálhatja a bronzkor emlékeit, nyomon követheti a Keleti Felkelés történetét és újraélheti Leopold Bloom Ulysses-beli kalandos utazásait.

A Liffey folyó szeli át a várost, határvonalat képezve az északi és déli városrész között. A két városrész különbözősége régen és most is érezhető.
Dublin nem nagy város, de tele van látnivalóval. Az O’Connell utca a város központi sugárútja. Délkeleten terül el a St. Stephen’s Green, Dublin egyik legszebb parkja és a város nagy becsben tartott területe, a György-kori negyed, ahol a nemzeti múzeumok kaptak helyet. Dublin északnyugati részén elterülő Phoenix park Európa legnagyobb városi parkja.

A Grafton utca a város legforgalmasabb bevásárlónegyede. Emellett az egész város tele van üzletekkel, amelyekben ír termékek, ajándéktárgyak is kaphatók.
Sok üzletet, szállodát, vendégházat családi vállalkozásban üzemeltetnek, ma is ez az alapja a hagyományos ír vendéglátásnak.
Dublin az egyetlen város, amely három irodalmi Nobel-díjassal büszkélkedhet.  A város színházai legendásak. Ne hagyjuk ki az Abbey Színház vagy a Gate Színház valamelyik előadását. Dublinból számos pop-, illetve rockzenész származik. A hagyományos ír népzene is virágzik, főként a helyi kocsmákban találkozhatunk vele.

Írország területe az őskortól lakott volt, de az írek történelme valójában az i.e. VI. században kezdőzött a kelták beletelepülésével. A kelta korszakot rengeteg legenda, misztikum övezi, melyek költők, írók műveiben a mai napig fennmaradtak. A kelta Írország független királyságok rendszerévé vált, amelyeket az általuk választott uralkodók irányítottak és akiknek székhelye a legendás Tara volt. Vallásuk a druidizmus sajátos szemléletet jelentett.


Szent Patrik, aki később Írország védőszentje lett szinte a teljes ír lakosságot áttérítette a katolikus hitre. Ő használta először a háromlevelű lóherét a keresztény háromság szimbólumaként, ami később Írország szimbóluma lett. A kereszténység és a kelta kultúra ötvöződése elhozta az aranykort, ami kb. 500-800-ig tartott. 795 után a vikingek többször is támadást intéztek Írország ellen. Meglapították Írország első városát, melyet Dubh Linn-nek neveztek. 1169-ben kezdődött Anglia és Írország több évszázados küzdelme melynek a függetlenné válás vetett véget.

Dublin Galériák

Christ Church Cathedral
Dublin, Írország Látnivalók
Jurys Inn Christchurch***
Dublin, Írország Szállás
Boxty
Dublin, Írország Vendéglátás
Grafton Street
Dublin, Írország Vásárlás
Four Courts
Dublin, Írország Szabadidő
Gate Theatre
Dublin, Írország Szórakozás

Gyula

Gyula

Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszló