Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
National Gallery

National Gallery

Írország, Dublin

Dublin Nemzeti Galériája a XIV-XX. századi képzőművészet nagyjainak remekműveit tárja elénk.

Tovább olvasom

Old Jameson Distillery

Old Jameson Distillery

Írország, Dublin

Dublin óvárosának szívében található az Old Jameson Distillery, ha többet szeretnénk tudni a jó öreg ír whiskey készítéséről, mindenképpen látogassunk el ide.

Tovább olvasom

James Joyce Centre

James Joyce Centre

Írország, Dublin

Egy 18. századi, György korabeli házban található a James Joyce Központ. Az 1784 óta működő múzeum egyben kulturális központ is.

Tovább olvasom

Christ Church Cathedral

Christ Church Cathedral

Írország, Dublin

A Christ Church Cathedral hegytetőn áll. Az utolsó dublini király, King Sitric által a XI. században építtetett fatemplom helyén.

Tovább olvasom

Dublin Writer’s Museum

Dublin Writer’s Museum

Írország, Dublin

Aki érdeklődik az ír irodalom és színházművészet iránt, keresse fel az elegáns Dublin Writer’s Museum-ot.

Tovább olvasom

Milyen város Dublin?

Dublin lüktető, folyamatosan változó város. Éjszakánként szórakozni vágyó emberek lepik el az utcákat. Dublin 1000 éves történelme mindenütt tetten érhető, a Merrion tér híres házaitól kezdve a Központi Posta épületéig. A történelmi viharokat követően kialakult jóléti társadalomban olyan új ír művészeti és zenei kultúra született, amelyet érdemes megismerni.

A Temple Bar negyedben sétálva az ideutazót megérinti az ír történelem hangulata, a kelta tündérek és más legendák világa.

A jólét lehetővé tette az írek számára, hogy ügyeljenek a történelmi emlékek megőrzésére is, így Dublin bővelkedik a látnivalókban. A látogató megcsodálhatja a bronzkor emlékeit, nyomon követheti a Keleti Felkelés történetét és újraélheti Leopold Bloom Ulysses-beli kalandos utazásait.

A Liffey folyó szeli át a várost, határvonalat képezve az északi és déli városrész között. A két városrész különbözősége régen és most is érezhető.
Dublin nem nagy város, de tele van látnivalóval. Az O’Connell utca a város központi sugárútja. Délkeleten terül el a St. Stephen’s Green, Dublin egyik legszebb parkja és a város nagy becsben tartott területe, a György-kori negyed, ahol a nemzeti múzeumok kaptak helyet. Dublin északnyugati részén elterülő Phoenix park Európa legnagyobb városi parkja.

A Grafton utca a város legforgalmasabb bevásárlónegyede. Emellett az egész város tele van üzletekkel, amelyekben ír termékek, ajándéktárgyak is kaphatók.
Sok üzletet, szállodát, vendégházat családi vállalkozásban üzemeltetnek, ma is ez az alapja a hagyományos ír vendéglátásnak.
Dublin az egyetlen város, amely három irodalmi Nobel-díjassal büszkélkedhet.  A város színházai legendásak. Ne hagyjuk ki az Abbey Színház vagy a Gate Színház valamelyik előadását. Dublinból számos pop-, illetve rockzenész származik. A hagyományos ír népzene is virágzik, főként a helyi kocsmákban találkozhatunk vele.

Írország területe az őskortól lakott volt, de az írek történelme valójában az i.e. VI. században kezdőzött a kelták beletelepülésével. A kelta korszakot rengeteg legenda, misztikum övezi, melyek költők, írók műveiben a mai napig fennmaradtak. A kelta Írország független királyságok rendszerévé vált, amelyeket az általuk választott uralkodók irányítottak és akiknek székhelye a legendás Tara volt. Vallásuk a druidizmus sajátos szemléletet jelentett.


Szent Patrik, aki később Írország védőszentje lett szinte a teljes ír lakosságot áttérítette a katolikus hitre. Ő használta először a háromlevelű lóherét a keresztény háromság szimbólumaként, ami később Írország szimbóluma lett. A kereszténység és a kelta kultúra ötvöződése elhozta az aranykort, ami kb. 500-800-ig tartott. 795 után a vikingek többször is támadást intéztek Írország ellen. Meglapították Írország első városát, melyet Dubh Linn-nek neveztek. 1169-ben kezdődött Anglia és Írország több évszázados küzdelme melynek a függetlenné válás vetett véget.

Dublin Galériák

Christ Church Cathedral
Dublin, Írország Látnivalók
Jurys Inn Christchurch***
Dublin, Írország Szállás
Boxty
Dublin, Írország Vendéglátás
Grafton Street
Dublin, Írország Vásárlás
Four Courts
Dublin, Írország Szabadidő
Gate Theatre
Dublin, Írország Szórakozás

London

London

Wellington

Wellington